söndag 3 juni 2012

5:a Ornö Runt

En vecka efter Ornö runt kommer äntligen ett inlägg om racet.
Det var strålande sol och kul segling. En femte plats i klassen och 14:e totalt gjorde inte dagen sämre.

Vi tog oss ner till Kolnäsviken på fredagskvällen och eftersom Martin skulle segla Melges i Bohuslän hade vi bjudit med Carl Cyrén. Calle seglade under Räknäs-flagg 2009 så vi visste att vi skulle ha en bra stämning ombord. 

På lördagsmorgonen blåste det nordligvind och prognoserna sa nord 4-7 m/s vridande mot nordost.

Det låg en lång startlinje med stor babordsfördel med sträckbog upp mot Ornöströmmen och vi vill inte in och stångas vid märket så vi startade en liten bit ner på linjen. Det kändes som en bra start, speciellt när vi såg och hörde hur tajt det var vid lovartsflaggan. Men eftersom det fanns snabbare båtar än oss i starten så hamnade vi i störd vind efter en stund och hade lite svårt att hålla höjden genom sundet.
De två Forslunds-Scampisarna fick här en lucka till resten av fältet som de höll hela varvet runt.

När vi kom upp till den norra rundningen och kunde falla av lite på Jungfrufjärden låg vi jämsides med ett par IF:ar men det gick inte att sätta spinnaren än. Vi var heta på att hissa spinnakern och eftersom rundningsbojen inte fanns på plats så gick vi rätt nära grundflaket när vi hissade men ingen grundkänning den här gången.

Plattläns ner längs Ornös ostsida och i början av länsen var det dåligt med vind men det fyllde på bakifrån och luckan bakåt minskade men vi hittade lite fina vindstråk så det kändes som vi låg med bra här.
Här fanns det lite olika vägval och vi hade som grundplan att ta rakaste, kortaste vägen vilket vi för det mesta gjorde också.
De flesta båtarna som låg runt oss valde att gå i Långtarmen väst om Fiversättraön men vi gick mellan Prästön och Mefjärd och det tjänade vi mycket på. Alltid kul att komma ut en bra bit före de båtarna man har legat jämsides med. Vid det här laget hade vinden friskat i och vi hade bra tryck.

Efter lite slalom mellan skären var det dags för att lova och det blev halvvind med lite häftiga byar där en del båtar hade lite problem att inte skära upp. Vår minitonnare är pålitlig på halvvind med lite fläsk i lovart och bra rodergrepp så vi hade inte så stora problem. Vi loggade stadigt 7,5 knop i när det friskade i, inte så illa för en miniton med 7 meter totallängd.

Sista biten i mål blev det kryss och det blåste lite för mycket för att det ska kännas bra. Vi luftade hela storen bitvis och hade ett par dåliga slag när genuan fastnade när vi fick slå för att väja.
Vi fick till lite bättre flyt i slutet av kryssen och här vred vinden väldigt konstigt men vi lyckades pricka ett par vindvrid så det kändes helt okej när vi gick i mål.

Vi hoppades på en tredje plats men det var svårt att veta hur mycket före vi var IF:arna i mål.
Det blev inte som hoppats men väl en femteplats som vi var nöjda med.

Resultat

Några bilder:
http://ljungstedt.imagedesk.se/viewpic.htm?ID=1112903
http://ljungstedt.imagedesk.se/viewpic.htm?ID=1112901

Vi är med ca 56 sekunder in i filmen från starten:
http://www.s12.bhq.se/styled-15/styled-16/styled-17/index.html


Vi skymtar förbi 4:06 in i Avantime Cup filmen före bland annat röda Skalet och Expressen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar